Fredsljusets logga

Fredsljuset från Betlehem

ett ljus med bön om fred.

Fredsljuset tänds i Födelsekyrkan i Betlehem – på den låga som har brunnit där sedan år 565. Lågan förs sedan till Österrike, och därifrån distribueras den ut över Europa och världen med hjälp av scouter och gillescouter, med tåg, bil, och andra transportmedel. Traditionen sträcker sig bakåt till 1986, då det första Fredsljuset hämtades i Betlehem. I Sverige är S:t Georgs Scoutgillen i Sverige (SGSS) ansvariga för Fredsljuset från Betlehem och för distributionen ut över landet hjälps scouter och gillescouter åt.

Lågan förvaras sedan 2016 hos nunnorna på Karmeliterklostret i Glumslöv. Den lågan tänder de lyktor som skall distribueras ut i landet vid en ceremoni i Helsingborg.

Scouter och gillescouter hjälps sedan åt med distributionen, som körs i stafett genom landet. Lågan hålls brinnande hos olika lyktvakter runt om i landet. En distributionslista finns utlagd på Fredsljusets hemsida där orter, kontaktpersoner och lyktvakter är angivna. Scouter, gillescouter och de som så önskar kan hämta sin låga hos lyktvakten.

Hur Fredsljuset används beror på lokala förutsättningar och kontakter. Det kan användas vid skolavslutningar, i kyrkan, på servicehus, på daghem, delas ut på torget, tända luciakrona eller som en julgåva till grannarna på julafton.
Vid alla tillfällen när du delar med dig av Fredsljuset från Betlehem är det viktigt att du berättar om budskapet och bakgrunden för lågan. Den vill förmedla både ljus, värme och en julhälsning. Läs några dikter eller prata fritt ur hjärta för att göra en liten ceremoni när du överlämnar det.

Fredsljuset från Betlehem har uppmärksammats – framförallt i lokalpressen, men också i lokalradio och i andra sammanhang. Skaran förväntansfulla mottagare ökar från år till år. För oss scouter – medlemmar i världens största frivilliga fredsorganisation – är det en självklarhet att sprida Fredsljuset från Betlehem så mycket som möjligt. Ingen insats är för liten!

Tillsammans med Fredsljuset följer också ett Fredsbudskap skrivet av olika personer år från år.

Dokumentet finns som trevikt broschyr
klicka här för att ladda ner

Hitta Fredsljuset på facebook