Vad gör jag med lågan – hur använder jag den?

Hur du använder Fredsljuset från Betlehem beror på dina lokala förutsättningar och kontakter. Du kan använda det vid skolavslutningar och scoutavslutningar, i kyrkan, i servicehus, på daghem. Du kan dela ut det på torget eller som en julgåva till grannarna på självaste julaftonen. Det är bara din egen fantasi som avgör. På en ort i Dalarna gick scouterna från hus till hus och delade ut Fredsljuset med hjälp av specialstöpta ljus till alla hushåll. Andra använde värmeljus eller helt vanliga ”Liljeholmens”. I Stockholm har Fredsljuset i många år varit med på gudstjänsten i Slottskyrkan i samband med Kungafamiljens jullunch för slottspersonalen.

Vid alla tillfällen när du delar med dig av Fredsljuset från Betlehem är det viktigt att du berättar om bakgrunden för och budskapet med lågan. Den vill förmedla både ljus, värme och en julhälsning. Läs några dikter eller prata fritt ur hjärta för att göra en liten ceremoni när du överlämnar det.

Passa också på att inbjuda lokala tidningar, radio och TV till Era aktiviteter.

I många församlingar förekommer samlingar där man sjunger in julen med de kända julsångerna. Då kan du i samråd med prästen föra in Fredsljuset i början av sångstunden och tända altarljusen från lågan – med hälsning från Betlehem och en liten betraktelse över det eviga fredsbudskapet.

I kyrkorna finns ofta också en julkrubba med ett eller flera ljus. Krubban symboliserar ju just det som skedde i Födelsegrottan – så vad är då naturligare än att tända de tillhörande ljusen med lågan från Födelsegrottan?

Varje år förekommer i de flesta kommuner kröning av årets Lucia – ljusdrottningen. Lucia ska sedan sprida ljus och trivsel i olika sammanhang i kommunerna. Vad vore bättre än att tända Lucias krona – och tärnornas och stalledrängarnas ljus – med en låga från Betlehem?

De som har deltagit i distributionen i Sverige har transporterat det längs olika sträckor i stafett i sina egna bilar och lämnat av det undervägs till väntande lokala hämtare. Sedan finns lågan hos olika lyktväktare, som delar med sig av lågan till alla som vill ha den. Scouter, gillescouter och andra hämtar lågan hos lyktväktaren (eller får den utkörd) och distribuerar den till sina kontakter.

Hela tiden distribueras det som en gåva från människa till människa, med värme och omtanke, och en 2000-årig brygga från Jesu födelse. Ljuset är en påminnelse om julens eviga budskap, men är också ett ljus man delar med sig av från person till person, oberoende av ursprung, religion, kultur eller politisk åsikt. Ljuset är inte avsett att vara en religiös symbol – det är en symbol för hoppet om fred. Det är något man delar med sig av i vänskap och fred mellan människor. En hoppets låga.

Hur länge ska den vara tänd? När och hur får jag släcka lågan?

Det avgör du själv. Det finns många som har hållit lågan brinnande över trettonhelgen. I Österrike och Tyskland – och även i Sverige – har det också förekommit att man har hållit lågan brinnande från ett år till ett annat – inspirerade av lågan i Födelsegrottan, som ju har hållits levande i 2000 år. Om du vill kan du också ha en liten egen ceremoni när du släcker lågan. Men det viktigaste är att du håller lågan brinnande i ditt hjärta – som en inspiration att arbeta för fred mellan människorna. Förlorar vi hoppet om fred blir det mycket svårare att uppnå den.

Några tips till dig som är lyktvakt

  1. I de flesta fall används en fotogenlykta för att hålla lågan brinnande. Fotogenlyktan brinner i allmänhet ca ett dygn om lågan är liten, så för att spara bränsle bör du dra ner lågan så mycket som möjligt när du inte transporterar lyktan.
  2. Lampolja är i stort sett luktfri och kan användas i en lykta som ska kunna vara inomhus. Men kom ihåg att ha en särskild lykta som bara används med lampolja. Om lyktan tidigare har varit fylld med lysfotogen tar det tid innan den lukten har försvunnit, även om du senare använder bara lampolja som bränsle. Blanda inte!
  3. Som bränsle till lyktan använder du lampolja, som kostar från ca 60 kr per flaska och uppåt, beroende på var du köper den.
    OBS! Du får inte använda rödsprit! Explosionsrisk!
  4. Lysfotogen luktar en del och bör inte användas inomhus. Den är dock billigare än lampolja och kan med fördel användas i en lykta som står på en balkong eller altan.
  5. Som alternativ till lampolja kan du också använda vanliga gravljus (oljeljus), både för transport och när lågan ska brinna hemma. Det är i princip luktfritt, och billigare i drift är lampolja. Dessutom kan det användas inomhus. Det finns gravljus med olika brinntid, i vissa fall upp till 7 dygn.
  6. Ett bra tips kan vara att ha mer än en låga brinnande, Då har du en viss säkerhet ifall en låga skulle slockna.
  7. När du ska föra över lågan från lyktan måste du tänka på att tändstickor med svavlet kvar kräver syre och därför kan släcka lampans låga. Braständstickor med svavlet bortbrutet fungera bra.
  8. Det är inte tillåtet att utan särskilt tillstånd frakta en levande låga med allmänna kommunikationer, d.v.s. buss, tåg eller liknande. Skulle du få tillstånd ska du använda en gruvlykta för transporten. En gruvlykta är ganska dyr men är i gengäld betydligt säkrare än fotogenlyktan. Observera dock att den har en ganska kort brinntid på grund av den lilla tanken!

OBS!
För alltid över lågan till ett ljus eller liknande och släck lyktan innan du fyller på nytt bränsle! Låt gärna lampan kallna innan du fyller på!

Du, den som har ansvaret för lågan eller din grupp bestämmer själva när ni ska släcka lågan. På många håll brinner den till efter trettondagen, på andra håll längre.

Några tips till dig som är chaufför

  1. Vi har försökt göra transporten så säker som möjligt för dig som kör transporthinken med Fredsljuset, som transporteras i stafett genom Sverige.
  2. Gravljusen står stadigt i transporthinken, men när du fraktar gravljus i bil bör ni vara två: en som kör och en som har ansvaret för lågan. Ställ gravljusen i en plåthink eller stor burk med sand i botten. Då kan du ”borra” ner gravljusen i sanden så att den står stadigt. Det finns en beskrivning på en lämpligt utformad transporthink på Fredsljusets hemsida Använd inte en plasthink! Den som inte kör har även ansvar över att flytta över lågan till andra gravljus när det blir för mycket flytande stearin i gravljusen.
  3. Det är alltid du som är bilägare/bilförare som har ansvaret när du transporterar Fredsljuset från Betlehem, och det är din försäkring som gäller om det – mot förmodan – skulle hända något. Kör försiktigt och med förutseende, och ha gärna med dig en brandsläckare i bilen.

    Transporten omfattar:
    A: Transporthinken har plats för 4 stycken gravljus. Ha alltid två ljus igång samtidigt och växla mellan ljusen så det inte blir för mycket flytande stearin. Ett gravljus (oljeljus) har en brinntid av ca 5 dygn (3 och 7 dygn finns också). Gravljus går att köpa i de flesta affärer och bensinstationer. Tänk på att inte föra in lågan på bensinmacken!

    B: En liten väska med gravljus, stickor för överföring av lågan, chaufförslistan och budskapet.

    C: En 1 kg brandsläckare (pulver).

    D: En mapp med chaufförslistan och några exemplar av årets Fredsljusbudskap. Samma dokument finns också tillgängliga på www.gillescouterna.se/Fredsljuset.

    Tänk också – för din egen och dina medtransportörers skull – fyll gärna på med nya gravljus när det börjar ta slut.

      Tack för att du engagerar dig!